Zelerová šťava - pravda alebo fejk?

Svojho času som sa stala zástankyňou zeleninových a ovocných štiav. Tak mi Ježiško priniesol odšťavovač. Patrím k tej drvivej väčšine ľudí, ktorú bavia nové veci a postupom času to buď úplne opadne alebo v tom nájdem zvyk, radosť, potrebu... Odšťavovanie ma baví dodnes, len som lenivá umývať odšťavovač - a tam je kameň úrazu. Preto som od každodennej rutiny upustila, lebo... Ale určite som neprestala svojho "Ježiška" využívať. Milujem čerstvé šťavy či už z ovocia, zeleniny alebo namixované. O ich zdravotnom benefite som hlboko presvedčená a neodradí ma od nich nikto a nič. Napriek tomu, že ich nepijem každý jeden deň. V čase, keď som sa ale tomu venovala a bola to moja viac menej pravidelná "rutina", som natrafila aj na články a videa a rady ohľadom zelerovej šťavy. V tom čase ma to až tak nejako veľmi nezaujalo, ale v pamäti mi ostalo, že najlepšie je piť stonkový zeler samostatný, nemiešať ho s iným druhom a dokonca odšťavenú drť je možné využiť aj ako pleťovú masku. Reku OK. Niekedy vyskúšam. 
Zabudla som. 
Nedávno prebiehal Heal summit, ktorého som sa zúčastnila a jedným z rečníkov bol aj Anthony William. Autor mnohých kníh o zelerovej šťave. 

zeler knihaPNG
Kto ste sa zúčastnili spomínaného Heal summitu, viete o čom píšem a kto nie, tak skúsim v skratke. Anthonyho príbeh spočíva v tom, že ako malé dieťa počul "hlas" (nevie to inak definovať), ktorý mu hovoril o výhodách zelerovej šťavy a že je potrebné to šíriť ďalej medzi ľudí. Je mi jasné, že malé dieťa si s tým veľmi neporadí, ale výhoda detského vnímania je v tom, že nedelia veci na reálne a nereálne, pretože pre ne je reálne skoro všetko. Škoda, že v istých veciach táto vlastnosť chýba dospelým. No nič, nech neodbočujem. Podľa jeho slov a mnohých príbehov ľudí to naozaj funguje. Keď brigádoval v miestnom obchode, o zdravotných benefitoch zelerovej šťavy rozprával zákazníkom a dopadlo to tak, že im nakoniec sám zeler odšťavoval a majiteľ si to zaúčtoval ako nákup zeleru. Čuduj sa svete, ľudia sa cítili lepšie a tak, ako Anthony rástol a stal sa z neho dospelý mladý muž, jeho - nazvem to posolstvo zelerovej šťavy, sa šírilo a prekročilo hranice štátov a svetadielov. Internet tomu výrazne pomohol. 


Toľko k príbehu. 

Vzhľadom k tomu, že moja energia spadá do typu  - vyskúšaj a uvidíš - tak som vyskúšala. Kúpila som si knihu, prečítala, odšťavila a odšťavujem dodnes. Aké jednoduché, no nie? 
A potom mi jedna moja klientka povedala, že podľa istého slovenského odborníka je to fejk. Reku fakt? Porozprávala mi o tom viac a ak by som bola typ, že uverím každému, kto sa oháňa tým, že je na niečo odborník, tak som so zelerom skončila. Ale našťastie nie. Ja si veci vyskúšam na sebe a potom sa rozhodujem či to pre mňa je alebo nie je dobré. 
Nemôžem ale povedať, že sa neozval podvedomý vzorec - a čo ak má daný pán pravdu? Čo ak je to celé naozaj fejk a ja tu každé ráno pijem zelenú šťavu a verím, ako je to pre moje telo perfektné. Tak som začala špekulovať, samozrejme. 
Zistila som ale, že pitie zelerovej šťavy mi vôbec nerobí problém. Neviem dokonca ani potvrdiť, či ma "lieči", pretože nemám nejaké také zdravotné problémy, ktoré by bolo možné nejako výraznejšie sledovať, takže ostávalo mi už len jedno. Počúvať svoje telo - či to chcem alebo nechcem piť. Či tomu verím alebo som sa rozhodla tomu neveriť. 
Výsledok? 
Pôjdem na to tak od lesa. 
Som konzultantka vedomej tvorby reality a hlásam, aby ľudia vnímali seba, svoje telo. Rovnako som presvedčená a týmto mojim presvedčením nepohne žiaden odborník, nech už má odborností na mraky, že mnohé veci sme ešte neobjavili, o mnohých veciach ešte nič nevieme, veď aj kvantovanie funguje a vedci, napriek tomu, že sa kvantovou fyzikou zaoberajú, sami priznávajú, že síce vedia o čo ide, ale nedokážu to vysvetliť tak, aby sme to racionálne pochopili. Verím v silu placeba aj noceba - to je podľa mňa najlepší a najrelevantnejší dôkaz o tom, ako funguje naše telo, psychika, naše bunky. Zvyknem hovorievať, že jedna jediná absolútna pravda neexistuje a že mýtus je len zatiaľ neobjasnený a nepochopený fakt. Odkedy sa toho držím, môj život nabral na kvalite.
A preto si myslím, že pravdu má každá strana. Aj ten, čo je zástanca zelerovej šťavy, aj ten, čo si o tom myslí, že je to fejk. Pretože to čomu veríte, to je vaša pravda. A nejde tu o alibizmus, ale o rešpektovanie názoru iného človeka. 
Pozrite sa. Niekto sa niečo učil, niečomu verí - výsledkom, faktom, tomu, čo vieme doteraz. A možno je to pre neho to najviac, že vyššie sa už možno ani nedá. Alebo dá, ale len v určitých oblastiach - pre neho. Občas si myslím, že súčasná medicína je v zajatí vlastných hraníc a farmaceutického priemyslu. Medicína tu má svoje miesto, pretože ak potrebujete operáciu, potrebujete napraviť kosti a tak podobne, je geniálna. Ak potrebujete snímky, skenery a podobne - kde inde to nájdete ak nie v medicíne a vďaka Bohu za ňu. Ale úprimne, koľkokrát sa lekári mýlia? Koľkokrát povedia, že na niektoré choroby nie sú lieky alebo sa už nič nedá robiť a ľudia sa dokážu vlastným "myslením a cítením" vyliečiť doslova zázračne? Prečo farmaceutické spoločnosti odmietajú pracovať so skupinu kde je potvrdené placebo? Pretože im to nehrá do karát. A to do toho nejdem ťahať súčasný stav ohľadom toho čo má na konci číslo 19. 

Ale to som sa už nechala uniesť. 
Tak ak sa pýtate, či zelerová šťava je fejk alebo skutočne má pre telo zdravotné benefity za SEBA (je to môj názor, nejde o názor odborníka) môžem povedať len toľko:
1. Šťava zo stonkového zeleru má pre naše zdravie benefit, rovnako ako jablká, hrušky, cvikla, maliny, mrkva, cibuľa, cesnak a tak ďalej. 
2. V akom množstve alebo ako často ju máte piť - to je len a len na tom, ČOMU chcete VERIŤ. Ako sa nastavíte, tak to budete mať. Vaše telo je vaše a rozhodujete o ňom vy. Nikto druhý, tretí ani dvadsiaty. 
3. Zelerová šťava je - nie je FEJK - tu by som sa pozastavila. Je to o uhle pohľadu. Pýtajte sa. V čom je fejk? V tom, koľko toho máte vypiť? Alebo v tom kedy to máte piť? Alebo celkovo máme zeler zahodiť? Pre mňa platí, že všetko, čo nám príroda dala, nesie so sebou svoj prínos. Nejaký - menší väčší, ale vždy prínos. Akurát možno nie vždy pre nás ľudí. Určite je ale možné, že z nejakého dôvodu nie každý človek bude môcť zelerovú šťavu piť. A pre neho to potom bude možno naozaj fejk. 
4. Netuším, či Anthony má alebo nemá pravdu. On tomu verí a mnoho ľudí mu to svojimi príbehmi potvrdzuje. Je to jeho pravda. 
5. Odborník má iný názor - má, lebo to tak vníma. Tiež neviem potvrdiť, či má alebo nemá pravdu. Je to len jeho pravda, lebo tomu o čom hovorí verí. Rovnako ako Anthony. 

Záver?

Neviem, či pitie zelerovej šťavy je alebo nie je pravda. Riadim sa svojim telom a pre mňa to nie je problém. Pre koho to ale problém je, tak nech ju skrátka nepije. Má na to právo a možno aj dôvody. Preto skúsme nájsť rovnováhu medzi tým, čo už vieme a tým, o čom ešte nevieme. Nikde nie je napísané, že budúcnosť v tomto ohľade neprinesie úplne nové poznatky. Možno nás budúcnosť ohľadom stonkového zeleru prekvapí.  Ak niekto verí, že toto čo vieme dnes je už konečná, nuž, má na to právo. Ale so mnou takéto zmýšľanie absolútne nekorešponduje. 

Asi som vám nedala jednoznačnú odpoveď, ale o tom nie je život. Život je pestrofarebný a plný krásy, rôznorodosti. Skúsme hľadať správne odpovede na tých správnych miestach. Väčšinou v sebe. Ak sa naučíme vnímať svoje telo, zistíme, že hľadať radu mimo nás bude vo viacerých ohľadoch potrebné v menšej miere. 

S láskou a svetlom 
Pavlína