Snívajte "reálne"

Nedávno som si spomenula na istú diskusiu spred niekoľkých rokov medzi mojimi známymi. Témou ich vášnivej debaty boli sny a realita. Niektorí boli toho názoru, že sny sú zbytočnosť, ďalší, že sú potrebné. Ako to teda je? Podľa môjho názoru nemal pravdu ani jeden extrémny tábor. Objektívna pravda totiž neexistuje a preto ju treba hľadať čo najbližšie k stredu. Pravda je subjektívno – objektívna alebo objektívno – subjektívna...

Ak očakávate, že ďalšie moje písmená budú venované akémusi výskumu o snoch a realite, asi vás sklamem. Momentálne skôr chcem vyjadriť môj osobný názor.

Realita – o tej asi písať netreba vo význame čo to je. Je to to, čo nás každý jeden deň obklopuje, je to to reálne, na čom si dosť často „natrepeme“ face. Realita je málokedy taká nádherná ružová ako by sme ju vidieť chceli. Osobne som z nej dosť sklamaná. Realita vo význame nespravodlivosti, nevymožiteľnosti práva, klamstva, chaosu, podvodov, manipulácie, agresie, výsmechu, chudoby, pocit, že sú rovní a rovnejší, chudobní a chudobnejší a tak ďalej. Napadajú mi ilumináti, vymývanie mozgov pomocou mainstreamových médií (nemáte pocit, že tie média pôsobia občas až alternatívne než ako mainstream?) a používanie všemožných prostriedkov ako dokázať, že pravda je len jedna a to tá, ktorá vyhovuje zámerom.

Samozrejme, tak ako nie je len noc alebo deň, tak aj realita nie je len sivá a beznádejná. Občas je aj fialová, ružová, modrá a tak vlastne akosi farebná. Záleží od toho, ako sa na ňu pozeráte ale hlavne, akú si ju urobíte. Isté veci ale zmeniť nejdú a tie sú fakt pochmúrne, no nádej umiera posledná, takže hlavu hore, hádam raz bude realita nádherne dúhová.

Sny. To je už iná komodita v ľudskom živote. Každý z nás sníva. Sníva sny v noci, sníva cez deň, sníva so zatvorenými očami, často aj s otvorenými, máme predstavy o budúcnosti, máme plány. Snažíme sa o lucídne snenie, hľadáme význam nočných snov. Máme sny, ktoré sú rýchlo dosiahnuteľné, sny, ktoré sú tak vysoko, že ich splnenie ani nepredpokladáme, ale snívanie je tak krásne, tak prečo nie? Bez snov, bez ľudskej fantázie by nebolo mnoho krásneho, užitočného, ale bohužiaľ aj ničivého. Nie každý sen aj skončí ako nádherná realita. Dnes sa dá zneužiť asi čokoľvek a najlepšie to ide s vecami, ktoré sú pôvodne vysnívané v prospech ľudí, no realita, tá šedá a mocná realita je bohužiaľ ohnutá v prospech iných snov... Vyjadrené síce filozoficky, ale v podstate presne.

A teraz ako dať dokopy sny s realitou? Ťažká otázka. Moja odpoveď bude znieť ako klišé, ale nemôžem za to, že raz je to tak – najlepšia je naozaj zlatá stredná cesta. Uvedomovať si, ako to dnes funguje, vedieť reálne zhodnotiť to čo je okolo nás, čo má vplyv na každodenný život. Mať jasno v tom, aké sny snívam. Realizovateľné alebo nie?

Viete, pokojne môžete mať aj sny o ktorých naozaj viete, že sa nedajú uskutočniť, momentálne, pretože na ne nemáte dosah. To je v poriadku, naša duša potrebuje byť občas na miestach, ktoré s realitou nemajú absolútne nič spoločné. Môžete mať sen o tom, že ste princ na bielom koni čo zachraňuje jednorožcov, pomocník Harry Pottera a podobne. Môžete byť riaditeľom NBS, medze sa naozaj nekladú. Veď zázraky existujú, nemôžeme vylúčiť, že NIEKEDY sa to MOŽNO nestane tou našou realitou. Ale ak by to aj nevyšlo, nemá to na náš život či myslenie žiaden dopad.

Potom by sme mohli mať sny, ktoré sú realizovateľné - možno ťažšie, ale v rámci tejto reálnej reality aj uskutočniteľné. To sú tie vyššie ciele (alebo len posilvestrovské predsavzatia, na ktoré sa časom zvyčajne vykašleme). No, je to individuálne. 

Existujú aj malinké obyčajné drobnučké sny, ktoré spríjemnia každodenný život a dať im reálnu podobu je taaaak ľahké. S kolegyňou tomu hovoríme – robíme si radosť. Len tak, páči sa mi škrabka do kuchyne – moja vysnívaná – tak si kúpim za pár centov, ale máááááám....  Takýchto malých snov, šťastíčok je okolo nás kopec. Sen o tom, že si pozriem krásny západ slnka, že mi niekto povie, ako ma ľúbi, že sa dočkám ľudského objatia, že sa zasmejem na dobrom vtipe – všetko sny (lebo sny sú svojim spôsobom naše želania, či už vedomé alebo podvedomé), ktoré sa dajú splniť a menia šedú realitu na farebnú škálu života okolo nás.


Existuje jedna úžasná veta, ktorú milujem, ktorá je svojim spôsobom obsiahnutá v tarotovej karte Svet, v mojej osudovej karte - Remember that happiness is a way of travel - not a destination. / Pamätaj, že šťastie je cesta, nie cieľ.

Štastie je aj splnenie našich snov a k cieľu vedie nejaká tá cesta. Hľadajte reálnu cestu, nie tú, ktorá vás nikam nedovedie, hľadajte to, čo vás mnohému naučí, nie čo vás zatlačí do prachu, kráčajte cestou, ktorá vám dá ľahkosť a vyhýbajte sa Sirénam, ktoré volajú... A ony budú volať a sľubovať, lebo dnes platí len (možno) jedno vyjadrenie - Nikto ti nedá viac, ako ti ja dokážem sľúbiť.

Čo dodať na záver. James Dean povedal – „Snívaj, ako keby si mal žiť navždy. Ži, akoby si mal zomrieť dnes.“