Kŕčové žily

Varixy ktoré sa vyskytujú na našich nohách u zvierat nenájdete, sú typické pre človeka, pretože žijeme ako žijeme a často sedíme či naopak stojíme. Zaujímavé je, že podľa výskumov je toto ochorenie častejšie u žien než u mužov. Prejaviť sa môžu ako malé tenké žily zhruba do 1 mm v tvare metličky, alebo hrubšie, takmer 3 mm a mávajú fialovú až modrú farbu. No a to, čomu hovoríme varixy, teda kŕčové žily, sú už viditeľné povrchové cievy rozšírené nad 3 mm. Ide teda o žilové ochorenie, ktoré sa radí medzi chronické.

O faktoroch vzniku sa dá písať veľa, nás však zaujíma, čo s tým. Najlepšie sa je zveriť do rúk lekárom, ktorí by mali navrhnúť tú správnu terapiu - či už medikamentovú, kompresívnu, chirurgickú a podobne. Samozrejme, dôležitým faktorom je zmena našej samosprávy a hlavne životného štýlu, ak to teda možné je. Zvýšiť fyzickú aktivitu, skúsiť napríklad gymnastiku alebo len častejšie vykladať nohy, v prípade nadváhy zníženie telesnej hmotnosti. K známym prostriedkom patrí aj kompresívna terapia pančuškami, chirurgické zásahy, lieky - ako som už spomínala vyššie.

Aj keď môj článok smeruje k duchovnej možnej príčine tohto ochorenia v žiadnom prípade to nie je návod či výzva k tomu, aby ste prestali využívať klasickú liečbu či vynechali návštevu lekára. Berte to ako doplnok, ktorý môže pomôcť, no určite neuškodí.

K doplnkovej liečbe (okrem liečebných postupov určených lekárom) môžete skúsiť napríklad upraviť stravu. Je dôležité, aby bola bohatá na vlákninu, vitamíny. Konkrétne by bolo vhodné zaradiť na svoj jedálny lístok potraviny ako cesnak, jablká, pohánku, citrusy, strukoviny, celozrnnú cestovinu, listovú zeleninu či orechy, pažítka či napríklad žihľavové listy. Vyskúšať by sme mohli aj šťavu z mrkvy. Naopak, vylúčiť alebo maximálne zminimalizovať je vhodné alkohol, tabak, vyprážané jedná, torty, koláče.

Čo sa týka vonkajšieho použitia, na obklady je vhodný kostihoj lekársky. Používa sa nastrúhaný koreň, ktorý si priložíte na noc ako obklad. Aj keď športovanie pomáha, predsa len treba znížiť druh pohybu, kde dochádza k nadmernému otrasu ako je napríklad vzpieranie, tenis. Vhodnejšie je bicyklovanie, plávanie, turistika.

Takto by sme mohli pokračovať o tom, ako nepoužívať vosk, vyhýbať sa saune, vysokým opätkom... Ale je najvyšší čas, aby sme sa pozreli na možnú duchovnú príčinu kŕčových žíl.

Ak sa nad tým zamyslíte, dáva zmysel, že človek trpiaci varixamy v samotnej svojej hĺbke túži po väčšej slobode a voľnom čase, ale nevie, ako to spraviť, ako o to požiadať. Vzal si na seba mnoho úloh a prikladá im väčší význam, než naozaj majú a to spôsobuje, že je stále vo väčšom strese a napätí. Preto stráca radosť pri uskutočňovaní toho, čo si dobrovoľne na seba naložil, naopak, začína voči tomu pociťovať možno až nenávisť. Samozrejme, tu by sme sa mali pozastaviť aj nad tým, na ktorých častiach sa kŕčové žily objavili a riešiť aj z tohto uhlu pohľadu možnú príčinu. Ak nohy - neochota niekam ísť? Alebo snaha ujsť ale strach pred budúcnosťou? Zodpovednosťou? Takto sami môžete prísť na mnoho, stačí počúvať svoje srdce, dušu, vyššie Ja, nech už preferujete čokoľvek.

Toto ochorenie v závislosti od svojej intenzity dáva svojmu majiteľovi najavo, že jeho život mu príde ťaživý, ťažký, obtiažny. Zrejme je čas, aby sa človek zamyslel nad tým, čo MUSÍ a prestal sa riadiť tým, že niečo je POTREBNÉ spraviť. Podstata je úplne jednoduchá. Naučiť sa oddychovať bez pocitu viny, že oddychovaním strácame na svojej hodnote, dobrote a nepomáhame iným. Prestať počúvať hlas, ktorý šepká, že treba robiť viac a viac, pretože to určite nehovorí vaše srdce. Naopak, počúvať by sme mali práve srdiečko, ktoré hovorí, že máme právo robiť to, čo robíme s láskou a radosťou. Že nie vždy je nutné na seba navaliť povinnosti, úlohy, nedajbože aj riešenie problémov iných ľudí.

A možno pochopenie tohto princípu a jeho úspešná aplikácia do srdca a každodenného života môže priniesť zlepšenie žilového ochorenia.