Vysoký krvný tlak

Hypertenzia - vysoký krvný tlak poznáme ako chorobu, ktorá nebolí. Súvisí s cievami, cez ktoré srdce pumpuje krv a tým sa vytvára istý tlak. Bez toho tlaku by nebolo možné, aby krv mala svoj "obeh", orgány by ostali bez kyslíka, ktorý je potrebný pre ich činnosť. Vďaka krvnému tlaku máme zaručené, že krv sa dostane do každého kúska nášho tela a orgánu. Pri zdraví sú cievy pružné a rozťahujú sa v závislosti od toho, koľko sily vynakladá naše srdce na vypudenie krvi.

Pozrime sa tejto chorobe na zúbky z iného uhlu pohľadu ako medicínskeho. Položme si otázku, aký problém sa môže schovávať za hypertenziou?

Môžeme povedať, že cievy sú akousi hranicou, ktorá obrazne manifestuje aj hranice našej osobnosti. Za normálnych okolností sa nám krvný tlak zvyšuje pri záťaži, napätí. Telo sa na to pripravuje. Problém nastáva, ak žiadna taká situácia reálne nie je, okrem teda tej, ktorú si sami v svojej mysli vykonštruujeme. Ak máme predstavu nejakej činnosti alebo situácie, ku ktorej reálne a aktívne nedôjde, no v mysli ju stále udržiavame, telo automaticky reaguje. Vzniká takzvaný pretlak, ktorý človeku dodáva krátkodobo viac energie, ktorá sa nevyužije a hromadí sa napríklad ako neustály vysoký krvný tlak. A tak sa opäť dopracuje k stresu, za ktorým stojí potlačovaná agresia, zlosť, strach, hnev. Vzniká akási permanentná duševná záťaž a máme v tele sústavný tlak, ktorý sa prejaví tak, ako sa prejaví. Môžeme povedať, že človek, ktorý trpí touto chorobou, akoby žil v neustálom napätí a očakávaní, snaží sa byť v tom čo robí perfektný, chce sa zapáčiť okoliu a cez nich aj sám sebe. Nenechajte sa zmiasť vonkajším prejavom pokoja alebo usporiadanosti. Vnútorný svet ovplyvňuje ten vonkajší, hlavne ak sa bavíme o chorobách. Ide tu o potlačenie prejavenia sa vlastnej osobnosti, či už v dôsledku výchovy, nezvládnutia sám seba, bránenie dať svojim pocitom voľný priechod.

U týchto ľudí je celkom bežné, že sa stále snažia niečím zamestnať bez toho, aby možno skutočne niečo dôležité vykonali a tým sa zbavili konfliktu, ktorý spôsobuje v tele tlak. Môže sa stať, že jeho správanie bude v poriadku do času, kým ho okolie nezačne ignorovať (napríklad), vtedy vo vnútorom svete nastávajú pocity agresie, neschopnosti a podobne.

Nakoľko vysoký krvný tlak súvisí aj s kôrnatením ciev, ktoré nastáva hlavne vo vyššom veku, z nášho pohľadu to môže symbolizovať stratu flexibility, neschopnosť prispôsobiť sa niektorým okolnostiam.

Čo nám chce táto choroba pravdepodobne povedať?

  • Aby sme si ustrážili svoju emotívnu stránku, ktorá v nás vyvoláva tlak.
  • Aby sme sa naučili byť prispôsobiví, flexibilní.
  • Aby sme v sebe nepotláčali svoju osobnosť a dali priechod pocitom.
  • Prestali prežívať stále dookola situácie, ktoré nám pripomínajú boľavé veci a hlavne sú nevyriešené. Ide hlavne o ranené city.
  • Naučiť sa nedramatizovať čokoľvek.
  • Uvedomiť si, že nie sme zodpovední za všetkých a prestať riadiť život ostaným, aj keď si možno myslíme, že to robíme pre ich šťastie. Nezabúdajme, že cesta do pekla je často dláždená dobrými úmyslami.
  • Je načase začať sa starať o seba a nie ostatných pod zámienkou - aby všetci moji blízki boli šťastní.
  • Naučiť sa čo je skutočná zodpovednosť - ale hlavne sám za seba. Nebrať si na seba problémy iných.
  • Naučiť sa brať veci s humorom a bez zbytočného vyvíjania tlaku, nátlaku a presadzovania vlastnej vôle.

Čo by nám mohlo pomôcť z prírodnej lekárne? Skúste napríklad cesnak, cibuľu, červenú repu, uhorku, zeler, grapefruity, obilné vločky, banány, jablká, ryby, pohánka, včelí med, orechy, jogurty, vraj pomáha horká čokoláda, samozrejme s vysokým obsahom kakaových bôbov a nezabúdajte na orechy.