Osvietené sebectvo

Už od mala sme boli učení, že byť sebeckým je nepekné, škaredé, zlé, skrátka bubububu. "Podeľ sa o cukríky, požičaj sestre bábiku, daj odpísať písomku..." Všetko je to v poriadku. Svojim spôsobom. A tak v nás sebectvo môže byť zakorenené aj ako synonymum slova lakomstvo či egoizmus. Byť sebeckým v kontexte spoločenských pravidiel sa rovná byť lakomým človekom, ktorý skoro všetko dopraje len sebe. Nemyslí na iných. Veľmi zhruba povedané, pretože aj tu sú nuansy.

Preto keď som sa nedávno o sebe dozvedela, že jedným z hlavných cieľov v mojom živote je naučiť sa byť osvieteným sebcom, skoro mi zabehlo. Ale len skoro, pretože v tom čase som už chápala význam dôležitosti vlastného JA. Dôležitosti vlastnej osobnosti pre seba, pre svoje okolie a ak by som bola vzletná, tak aj pre celý svet. Napriek tomu ma zarazilo spojenie osvietené sebectvo. Reku čo to je? Ako to ide dokopy a čo sa to po mne vlastne chce? Ako môžem byť osvietená a zároveň sebecká? Odpoveď bola vskutku jednoduchá. Osvietené sebectvo znamená byť zdravo asertívny a vedieť povedať nie. Naučiť sa počúvať svoje telo a svoju vnútornú pravdu, ktorá vám povie, kedy na rôzne ponuky máte povedať áno a kedy rozhodne nie.

V mojej duši sa začalo rozjasnievať už dávno ale po tomto sa konečne rozjasnilo. Pre mňa to znamená, že sa nemôžem rozdávať, pretože ktokoľvek potrebuje pomoc či radu. Nemôžem byť vždy pri telefóne a vždy byť ochotná len tak radiť, pomáhať, konzultovať, riešiť problémy. Nemôžem svoju energiu tlačiť na maximum na úkor samej seba. Pretože ak ja nebudem v poriadku, ani moja pomoc nebude úplne v poriadku. Pochopila som, že snaha pomáhať ľuďom je krásna a nádherná ak vychádza zo zdravého a teda osvieteného sebectva a nie na základe podmienenosti dokazovať sebe či iným, že som dobrá, ochotná a vždy pripravená. Znamená to nenechať sa dotlačiť do toho, že ak nepomôžem, som zlá, hnusná, mala by som sa hanbiť, nie som empatická a tak podobne. Uvedomujem si, koľko času vo svojom živote som iným pomáhala práve preto, lebo som bola TLAČENÁ. A nielen inými ale aj sama sebou. Svojou mysľou, ktorá sa snažila zaplniť v mojom dizajne otvorené miesta. Namiesto toho, aby som si uvedomila ako dokážem vnímať hodnotu okolo seba, snažila som sa ju dokazovať. Bolo to podmienené konanie, prevzaté z minulosti, z detstva, z prežitých situácií ktoré mi pomohli prežiť, z umelo vytvorených vzorcov života, ktoré som prevzala za svoje krédo či spôsob akým som hodnotila samu seba a ostatných. Našťastie som inštinktívne počúvala svoju vnútornú pravdu a keď som nastúpila na cestu hľadania samej seba, mnohé veci som začala vidieť inak a preto som sa aj inak začala správať. Pochopila som, že milovať samu seba nie je zlé. A že to nie je o porovnávaní sa kto je lepší, krajší, kto viac pomáha a kto je obetavejší.

Ukázalo sa, že hlavná otázka znie: prečo robíme to čo robíme? Dokazujeme si niečo? Alebo si len určujeme zdravé hranice našej osobnosti. Konáme nejako preto, lebo v očiach iných budeme viac chrumkavejší alebo preto, lebo NAOZAJ CÍTIME, že teraz máme silu, chuť a vôľu pomáhať. Že teraz je ten správny čas, kedy VIEME pomôcť.

Viem, pozrieť sa do zrkadla a úprimne si priznať pravdivé pohnútky nášho konania nie je jednoduché. Môže to bolieť, môže to vyvolať rôzne reakcie ktoré prežívať nechceme. Preto vás ani nenútim, aby ste si na to odpovedali. Všetci máme svoj život a každý ho máme nastavený inak. Všetci môžeme pomáhať. Ale nie za cenu, že sa necháme "uštvať".

Nuž a tak bez ohľadu na to, ako vyzerá vaša vnútorná energetická mechanika, pochopenie, že vy ste tým človekom s ktorým žijete 24 hodín denne a pred sebou nemôžete zabuchnúť dvere prináša obrovskú múdrosť. Tú múdrosť, ktorá vás dostane do harmónie medzi vami a ostatnými. Harmónie medzi dávaním a braním. Pochopením seba samého a zdravého osvieteného sebectva, ktoré by sme mohli nazvať LÁSKOU K SEBE. A čo už môže byť zlé na tom, že sa milujete? Naopak, ak nedokážete prejaviť lásku sebe, neviete ju naozaj prejaviť ani ostatným. Zistila som a nie som jediná, že to, čo hľadáte u iných, je to, čo vám chýba, pretože si to neviete alebo nechcete dopriať sami. A tak vznikajú vzťahy založené na závislosti a nie láske. Láska nebolí. Bolí závislosť.

Prajem vám, aby ste našli tú múdrosť, ktorá je pre vás tou správnou múdrosťou lásky.

S láskou a svetlom

© Pavlína