Domáca prírodná pomoc na chrípku či nachladnutie

Je nutné, aby sme "nachytali" chrípku či nachladenie od iných? Musíme sa nechať očkovať alebo brať lieky na predpis, ktoré majú kopec nežiaducich účinkov? Nemusíme. Aspoň nie vždy. Prevencia je lepšia ako represia, ale aj v druhom prípade dokážeme oveľa rýchlejšie a efektívnejšie, v tom "najhoršom" prípade rovnako dlho ale bez chemicky upravených liekov chorobu zvládnuť. Samozrejme, netvrdím, že máte okamžite zrušiť zdravotnú kartu, lekár tu nie je pre nič za nič a všetky lieky, ktoré potrebujete užívať užívajte podľa pokynov lekára. Bavíme sa o prostriedku - ako mu hovorím o "prírodnom antibiotiku", ktoré v mojom prípade a prípade mojej rodiny či známych funguje a lieky z lekárne som už neužívala dlho predlho. Na roky. Pretože vždy keď to na mňa "prichádza" - divné posmrkovanie, kašeľ, boľavejšie hrdlo, siaham po tomto "lieku" a všetko vyriešené. Doslova.

Poďme sa pozrieť krok po kroku ako si také niečo pripraviť doma. 

Odkaz na video recept nájdete na konci článku. 

Suroviny:

  • 6 stredne veľkých cibúľ
  • 3 hlavičky cesnaku
  • 1 chren, cca 20-25 cm dlhý
  • 1 zázvor, cca 10 cm
  • 4 čili papričky
  • 1 balíček kurkumy
  • 1 liter jablčného octu


Postup:

Všetky suroviny (okrem octu) rozrežeme na menšie kúsky a v mixéry pomelieme. Pridáme kurkumu.

Premiešame.

Nadávkujeme to do fliaš napríklad od uhoriek alebo medu (0,7 litra alebo teda pre tých ktorým sa nechce prepočítavať 700 ml). Snažíme sa rovnomerne, aby sme mali rovnaký pomer ingrediencií.

Do každej fľaše nalejeme 250 ml octu. (Fľašu neodhadzujte, ešte sa zíde.)

Premiešame.

Nevylučuje sa ani iná jedna veľká nádoba, do ktorej si to spravíte. Ak sa vám s ňou potom chce manipulovať.

Uložíme na tmavé a suché miesto na 14 dní, pričom každý jeden deň premiešame, aby sa ingrediencie dobre premiešali a spojili.

Po 14 dňoch precedíme cez gázu (používajte pri tom rukavice na pečivo, kurkuma je silné prírodné farbivo). Snažte sa, aby ste mali čo najviac suchú dreň a vytlačili čo naviac tekutiny. Aj preto je lepšie pracovať s menšími nádobami, pretože to už skrátka máte nadávkované aj na cedenie - tak akurát do ruky. (Obrázky pribudnú po 14 dňoch.)

Vytlačená šťava je náš prírodný "zázrak" - prvá pomoc na jar či začiatkom zimy pri nachladnutiach a prvých príznakoch ochorenia. Vyjde vám viac ako 1 liter šťavy, niečo okolo 1,5 l, približne, podľa toho, ako silno vytlačíte drť. Z tej si hypoteticky môžete kúsok nechať a použiť napríklad ako korenie do polievky.

Šťavu pokojne nalejte do fľaše od octu, ktorú ste použili. Pred použitím nezabudnite pretrepať, aby sa všetky ingrediencie prepojili, inak "prášok" klesá dole a ocot je navrchu.




Dávkovanie:

Preventívne stačí kávová lyžička 1x denne. Nie je ale nutné užívať "tinktúru" každý jeden deň. Skôr v čase keď hrozí ochorenie alebo sa okolo vás pohybuje väčší počet usmrkaných ľudí.

V prípade prvých príznakov ochorenia začnite 1 kávovou lyžičkou, aby ste zistili, ako na to budete reagovať. Postupom času zvyšujte na 1 KL 3x denne. Ak nie ste extrémne citliví, dávkovanie môžete postupne zvyšovať z kávových lyžičiek na polievkové.

Osobne to už ani neriešim a napriek tomu, že na cibuľu a cesnak som za normálnych okolností vysoko citlivá a hneď ma bolí žalúdok a prudko sa mi znižuje krvný tlak (aj tak dosť nízky), toto prírodné antibiotikum znášam podivuhodne výborne a zvládnem aj malý štamperlík na ex.

Vy si ale nájdite to správne dávkovanie pre vás, v každom prípade aj tu platí, že všetkého s mierou.

S láskou a svetlom pripravila Pavlína

P.S. A tu je video recept: https://youtu.be/1uFiUXast2g